KNAPS

얼음을 넣고 진 1, 토닉 워터 3의 비율로 따른 후 라임을 하나 얹으면 칵테일 진토닉은, 깔끔한 맛 이후 희미하게 다가오는 감귤류의 쓴맛이 매력적이다. 또 칵테일 중에서도 재료를 손쉽게 구할 수 있고 만들기 간편하여 초보자도 충분히 도전할 만하다. 이번에는 진토닉이 탄생하게 된 뒷이야기에 대해 다뤄보고자 한다.

 

영국이 인도를 지배하던 19세기로 거슬러 올라가보 면, 그 당시 영국군은 말라리아로 큰 어려움을 겪고 있었다. 말라리아는 말라리아 원충(Plasmodium)에 의해 발병하며 얼룩 날개 모기류의 암컷 모기에 의해 전파된다. 모기가 사람을 물면 침샘에 있던 말라리아 원충이 포자소체(sporozoite)로 혈액을 통해 간으로 이동한다. 간에서 증식하여 무려 4만 마리가 되고, 분열소체(merozoites)는 간에서 나와 적혈구로 침입한다. 이후 헤모글로빈을 먹으며 또다시 증식한다. 그 수가 너무 많아지면 적혈구를 파괴하고 새로운 적혈구를 찾아 기생한다. 파괴될 때 흘러나오는 손상된 헤모글로빈은 독성물질로 작용하여 두통, 고열, 오한, 순환성 발작 등을 일으킨다. 증상이 심해지면 주시마비, 코마 등의 신경 증상들을 보이며 사망에 이르게 한다.

 

1897년 한 해에만 약 18만 명의 영국군이 말라리아에 감염되면서 국군 손실이 심해지자, 영국군은 치료제를 찾기 시작했다. 16세기부터 진초나 나무(Cinchona)껍질의 성분인 퀴닌(Quinine)이 말라리아 치료 효과가 있다고 알려져 있었다. 퀴닌의 정확한 약리기전은 아직 알려지지 않았지만, 원충의 DNA에 결합하여 대사 과정을 방해하거나 DNA 합성에 필수적인 엽산의 합성을 억제한다고도 한다. 퀴닌만 추출하는 기술은 없었기에 영국군은 진초나 나무를 직접 재배해 보기도 하였으나 성과가 좋지 못했고, 늘어나는 수요를 맞출 수 없었다.

 

1820, Pierre Joseph PelletierJoseph Caventou가 퀴닌을 분리하면서 영국군은 이를 적극적으로 활용했다. 키나 나무의 가루는 물에 잘 녹지 않아서 탄산수에 가루와 설탕을 섞어서 마셨다. 이 음료가 바로 토닉 워터이다. 하지만 특유의 강한 쓴맛으로 인해 마시기에 불편함이 있었고, 누군가가 토닉 워터에 진을 추가해서 먹은 것이 입소문을 타기 시작하면서 지금의 진토닉이 탄생하게 되었다.

 

현재 우리나라에 유통되는 토닉 워터는 부작용을 우려하여 퀴닌이 함유되어 있지 않으며, 퀴닌의 향만 추가하여 씁쓸한 맛을 나게 해준다. 말라리아 치료제의 기능이 사라진 진토닉이지만, 상큼 씁쓸한 진토닉은 하루의 고단함을 날려버리기엔 충분해 보인다. 진토닉의 비하인드 스토리를 되새기면서 오늘 밤 진토닉 한 잔을 조심스레 추천해 본다.

 

Behind-the-scenes Story of Gin Tonic

After adding ice and following the ratio of gin 1 and tonic water 3, add one lime to complete the cocktail gin tonic. The clean and bitter taste of refreshing citrus that remain faintly on the tongue are attractive. Among cocktails, ingredients are easily available and easy to make, making them sufficiently challenging for beginners. This time, I would like to talk about the behind story of the girth of gin tonic.

 

Back in the 19th century, when the British ruled India, British troops were suffering greatly from malaria. Malaria is caused by malaria protozoa(Plasmodium) and is transmitted by female mosquitoes of spotted wing mosquitoes. When a mosquito bites, the malaria protozoa in the salivary glands enters the blood and moves to the liver as a sporozoite. It multiplies in the liver to as many as 40,000, and merozoites come out of the liver and invade red blood cells. Afterwards, it multiplies again by eating hemoglobin. If the number becomes too large, it destroys red blood cells and parasitic in search of new red blood cells. Damaged hemoglobin that flows out when destroyed acts as a toxic substance, causing headaches, high fever, chills, and circulatory seizures. If the symptoms worsen, it shows nerve symptoms such as gingival paralysis and coma, leading to death.

 

In 1897 alone, about 180,000 British troops were infected with malaria, aggravating the loss of the armed forces, and British troops began to look for a cure. Since the 16th century, quinine, a component of the bark of the cinchona, has been known to be effective in treating malaria. The exact pharmacological mechanism of quinine is unknown, but it is believed to bind to the DNA of the protozoa and interfere with the metabolic process. It is also said to inhibit the synthesis of folic acid, which is essential for DNA synthesis. Since there was no technology to extract only quinine, the British army tried cultivating trees themselves, but they did not perform well and were unable to meet the growing demand.

 

In 1820, Pierre Joseph Pelletier and Joseph Caventou separated quinine and the British actively used it. Cinchona tree powder was not easily soluble in water, so they mixed it with carbonated water and sugar. This is tonic water. However, the unique strong bitterness made it difficult for people to eat. The someone tried adding gin to tonic water and soon everyone began to drink it like that. That’s how the current gin tonic was born.

 

Tonic water currently distributed in Korea does not contain quinine for fear of side effects, and only the scent of quinine is added to give it a bitter taste. Although the function of malaria drugs has disappeared, the refreshing and bitter gin tonic seems to be enough to blow away the exhaustion of the day. Recalling the behind-the-scenes story of gin tonic, I carefully recommend a glass of gin tonic tonight.